Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Elrajtolt a Zajo Dhaulagiri Expedíció 2021

A Himalája felé vette útját Klein Dávid és Suhajda Szilárd. A Zajo Dhaulagiri Expedíció 2021 célja Földünk hetedik legmagasabb hegycsúcsa, a 8167 méteres Dhaulagiri, melyet mindmáig csupán egyetlen honfitársunk, a néhai Erőss Zsolt ért el tizenöt évvel ezelőtt.

A pandémia miatt az elmúlt másfél év a folyamatos újratervezésről szólt. Legutóbbi sikeres expedíciójuk, a 2019-es K2 után 2020 tavaszára a Makalut, majd 2021-re, az Everestet tervezték. A Makalura nemcsak 2020-ban, de végül idén tavasszal sem tudtak elindulni. Az idei tavaszon ugyan már kezdett éledezni a himalájai nyolcezres szezon, de óriási volt a bizonytalanság a vírushelyzet alakulása miatt, ezért az Everestet leszámítva mindenhol félgőzzel zajlottak az események, és botrányoktól sem volt éppen mentes ez az időszak. A nyári Karakorum hasonlóképpen visszafogottan alakult.

Cél: A Dhaulagiri

"Expedíciónk nem titkolt célja, hogy végre mászópárosként, együtt állhassunk egy nyolcezres csúcsán. Annak idején az Annapurnát egyedül értem el, majd a K2 expedíciónkon Szilárd volt a sikeres csúcsmászó. Szeretnénk, ha lenne egy közös csúcsélményünk” - mesélte Dávid.

Mik a veszélyek?

A hegymászás az egyik legveszélyesebb extrém sport, ami rengeteg mászó életét követelte már meg. Itt bizony nem elegendő annyi, hogy ha fizikálisan és mentálisan megfelelően felkészült vagy, hiszen számos olyan tényező van, aminek ki van szolgáltatva a hegymászó. Itt folyamatos küzdelem zajlik a terep és az időjárás nyújtotta viszontagságokkal: lavinákkal, sziklákkal, jéggel, hóval, gleccserekkel találkozhatunk utunk során, de nem szabad megfeledkezni a magas tengerszint feletti magasság sajátosságairól sem, kiváltképp úgy, hogy míg a legtöbben palackkal, úgy Dávid és Szilárd oxigén palack nélkül másznak.

"Szerintem a pótlólagos oxigén nélkül mászók közül sokan azon véreznek el, hogy elkezdenek mozogni a többséggel, akik azonban jellemzően palackot használnak. Amikor pedig a többség elindul a csúcsmászó körre, akkor hirtelen bepánikolnak, hogy nekik is ezzel a csúcsmászó körrel fel kell érniük a csúcsra, pedig az akklimatizációban még nem tartanak ott. Tehát vagy tudatosan hamarabb kezded meg az akklimatizációt, és/vagy elfogadod azt, hogy te később fogsz csúcsot mászni, mint a többiek" - részletezte Dávid a palack nélküli mászók dilemmáját.

Dávid és Szilárd az alaptábor után a hegyen semmilyen segítséget sem vesznek igénybe, saját maguk állítják fel táboraikat és cipelik felszerelésüket/élelmiszereiket. Míg mások asszisztenciát igényelnek, addig Szilárdék saját maguk hoznak meg minden stratégiai döntést. 

Kitűzött célok a következő két évre:

Dávidék célja továbbra is a Mount Everest palackozott oxigén és serpa magashegyi asszisztencia nélküli megmászása, és ahogyan eddig is, a projektet több lépcsőben képzelik el. A Dhaulagiri után a következő télen régi álmuknak, a Denali téli megmászásának futnak neki, 2022 nyarára pedig a Nanga Parbatot szemelték ki. A nyári mászás után kellő regenerációs és felkészülési idő maradna egy 2023 tavaszi próbálkozásra az Everesten.

Az expedícióval kapcsolatos híreket folyamatosan nyomon követheted oldalunkon.

Keresés