Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Mindent a kollagénről!

Mindent a kollagénről!

Ebben a cikkben, egy fontos fehérjével, a kollagénnel foglalkozunk. A kollagén az állatvilág egyik legelterjedtebb fehérjéje, mégis kevesen ismerik igazán. Érdemes megismerkedni vele, hiszen kulcsfontosságú szerepet tölt be az emberi szervezetben.

 

Mi is az a kollagén?

A kollagén a legnagyobb mennyiségben megtalálható fehérje a testünkben (kb. 1/3 részét teszi ki az összes fehérjénknek). Mint minden fehérje ez is aminosavakból épül fel. Szervezetünk képes önmagától felépíteni, ha minden alkotóelem a rendelkezésére áll. Glicinre és prolinra (nem esszenciális aminosavak), valamint C-vitaminra van szükség a szintéziséhez. Ha megfelelően ellátjuk a testünket ezekkel az anyagokkal, akkor serkenteni tudjuk ennek a fontos fehérjének a képződését.

 • Prolin: nagy mennyiségben megtalálható a tojásfehérjében, tejtermékekben, búzacsírában és a gombafélékben,
 • Glicin: nagy mennyiségben megtalálható a csirke és a sertés bőrében, valamint a zselatinban,
 • C-vitamin: legjobb forrásai a citrusfélék, a paprika, a csipkebogyó, az eper és fekete ribizli.

Ezen túl a jó minőségű fehérje források mind hozzájárulnak a megfelelő kollagén előállításához.

A kollagén típusai

Számos különböző kollagén típus létezik. A legjellemzőbb az I-, II-, III- és IV-es típus.

 • I-es típusú: ez található meg a legnagyobb mennyiségben az emberi szervezetben. Főként a bőrben, a csontokban az erek falában, az ínakban és a fogakban van.
 • II-es típus: ez a porcok fő alkotója. Megtalálható még a porckorongokban is.
 • III-as típus: ez főként a kötőszövetekben, szervekben és az artériákban van jelen.
 • IV-es típus: ez a fajta a vesében és a bőr különböző rétegeiben található.

A kollagén feladata

Több funkciója is van a szervezetben. Egyik legfontosabb szerepe, hogy „ragasztóként” segíti a sejtek közötti tér felépítését (nevét a görög „kólla” szóból kapta, amely szó szerint ragasztót jelent). Ezen kívül részt vesz a porcszövetek, az ínak, a bőr és az izmok felépítésében, valamint nélkülözhetetlen a csontok rugalmasságához.

Ahogyan idősödünk, szervezetünk egyre kevesebb és rosszabb minőségű kollagént képes csak termelni. Ennek egyik látható jele, hogy a bőr veszít a rugalmasságából és a feszességéből. Idővel a porcok is gyengülnek.

A kollagén forrásai

Az állatvilág fontos építőelemeként nagy mennyiségben megtalálható a különböző állati eredetű élelmiszerekben (pl.: csirke/sertés bőre, marhahús, halak, zselatin) és az ezekből készült ételekben (pl.: csontleves, húsleves).

Az elfogyasztott fehérjék csak elemeire bontva (emésztve) képesek felszívódni, tehát az elfogyasztott kollagén nem fog közvetlenül megjelenni a vérben. Így a fokozott fogyasztása nem feltétlen jár együtt magasabb kollagén szinttel a testünkben.

Kollagén, mint étrend-kiegészítő

Általában két formában találkozhatunk vele:

 • Hidrolizált („előemésztett”) formában, amelyben a kollagént már építő elemeire bontották mesterséges úton, így javítva a felszívódását és a hasznosulását,
 • Zselatin formájában, amit főzés során kapunk a kollagénből.

Napjainkban egyre népszerűbbek ezek a termékek. Főként a hidrolizált formát részesítik előnyben. Számos pozitív hatást tulajdonítanak neki, azonban viszonylag kevés kutatás zajlott ezen a téren:

 • Hozzájárul a bőr egészségének megőrzéséhez. Lassítja a bőr öregedését, segít megszabadulni a ráncoktól, csökkenti a bőrszárazságot és növeli a rugalmasságát.
 • Hozzájárul a porcok épségének fenntartásához. A test kollagénszintjének csökkenésével együtt az ízületeket érintő degeneratív betegségek is egyre gyakrabban jelentkeznek (pl.: osteoarthritis). Az ízületek kopásával és gyulladásával járó betegségek jelentős fájdalmat okoznak. Tanulmányok szerint kollagén kiegészítéssel csökkenthető az ízületi fájdalom.
 • Hozzájárul a normál csonttömeg fenntartásához és segít a csontvesztéssel járó betegségek megelőzésében (pl.: osteoporosis)
 • Hozzájárul a haj és a köröm normál állapotához.

A kollagén biztonságosan alkalmazható az előírt mennyiségben. Mellékhatás igen ritka, kellemetlen ízérzés és gyomorégés jelentkezhet. Fontos azonban figyelmet fordítani az összetételére, mert allergén anyagokat (pl.: tengeri halak) tartalmazhat!

Adagolása a formája, típusa és a fajtájától függően változhat, így nincs egységesített ajánlás. Mindig tartsd be az adott terméken feltűntetett adagolási útmutatót!

 

Érdekességek

 • Szervezetünk kollagén tartalmának megóvása érdekében tartózkodjunk a dohányzástól, a túlzott napozástól és az egyszerű cukor, valamint a feldolgozott szénhidrátok mértéktelen fogyasztásától. Ezek mind hozzájárulnak a kollagén képződés csökkentéséhez.

Keresés