Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Milyen szerepe van a sporttáplálék-kiegészítőknek a regenerációban?

Milyen szerepe van a sporttáplálék-kiegészítőknek a regenerációban?

Legyen szó bármilyen sportágról, ahhoz, hogy a teljesítményünket növelni tudjuk, a hatékony edzések mellett elengedhetetlen a terhelések utáni megfelelő regenerációról is gondoskodni. Milyen szerepe van mindebben a sporttáplálék-kiegészítőknek? Miért hasznos, sőt kifejezetten ajánlott azok fogyasztása a mindennapi étkezéseink mellett? Az alábbiakban erről találtok egy rövid összefoglalót.

A regeneráció gyakorlatilag a fizikai stressz után történő helyreállító és újraépítő folyamatok összessége. Edzés során számos ponton megbomlik a szervezetünk egyensúlyi állapota:

  • A test folyadéktartalma csökken, a besűrűsödött vér keringetése nagyobb terhet ró a szívre.
  • A testhőmérséklet növekszik, ami fokozott verejtékezéssel jár együtt. Izzadással nem csak vizet, hanem ásványi anyagokat is veszítünk.
  • A vércukorszint csökken, a szervezet szénhidrát-raktárai kiapadnak.

 

Ezek a folyamatok teljesítménycsökkenéshez és fáradtsághoz vezetnek. Amint az edzésnek vége, a szervezet megpróbálja mielőbb helyreállítani az egyensúlyt, ehhez azonban különböző tápanyagokra van szüksége.

 

A speciális összetételű, regenerációt segítő étrend-kiegészítőket úgy tervezték meg, hogy a szervezet számára szükséges tápanyagokat jó minőségben, könnyen és gyorsan hasznosuló formában tartalmazzák.

 

Az izotóniás sportitalok megfelelő mennyiségben és arányban tartalmaznak ásványi anyagokat és gyorsan felszívódó szénhidrátokat, így kiválóan alkalmasak arra, hogy pótolják az edzés során elvesztett folyadékot és elektrolitokat.

 

A „recovery” típusú sporttáplálék-kiegészítőknél jobbat nem is választhatnánk, ha a regeneráció elősegítéséről van szó. Lényegük, hogy minden szükséges tápanyagot egyben, jól hozzáférhető formában tartalmaznak, így nem csak szuper hasznosak, de praktikusak is.

  • A fehérjék hozzájárulnak az izmok regenerációjához és ezzel segítik a fejlődést.
  • A különböző szénhidrát komponensek energiát biztosítanak a szervezet számára, hogy az újra „felépíthesse” magát és feltöltse a raktárait.
  • A vitaminok és az ásványi anyagok biztosítják a testünkben lejátszódó számtalan reakció és folyamat zavartalan működését.
  • Az antioxidánsok megvédenek az edzése során keletkező káros szabadgyökök ártalmas hatásaitól.

Izotóniás italok fogyasztása 1 órát meghaladó, intenzív, főleg nagy melegben végzett fizikai aktivitás közben és után is javasolt.

Emellett edzés után érdemes minél hamarabb biztosítani a regenerációhoz szükséges tápanyagokat, hogy a folyamat minél gyorsabb és hatékonyabb legyen. Általánosságban az edzést követő fél órán belül ajánlott elfogyasztani a fehérje- és szénhidrát-tartalmú készítményeket, azaz a recovery komplex termékeket.

 

Keresés