Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Izotóniás ital, sportital, energiaital?

Izotóniás ital, sportital, energiaital?

Olvasd el, hogy legközelebb már te is különbséget tudj tenni közöttük! Fontos különbséget tenni a piacon található sportitalok között. Manapság sokféle készítményt reklámoznak sportital néven és ajánlják azokat a rendszeres fizikai aktivitás mellé. De hogy pontosan mit nevezhetünk izotóniás italnak és mit kell, hogy tartalmazzon, azt az alábbiakból megtudhatjátok.

ENERGIAITALOK

Először is teljesen el kell különítenünk az energiaitalokat. Azok ugyanis koffeintartalommal rendelkeznek, ami pedig vízhajtó hatású, így azok nem alkalmasak a folyadék pótlására. Természetesen nekik is megvan a helyük és idejük a sporttáplálkozásban, de nem az izotóniás italok között.

 

MITŐL LESZ EGY ITAL IZOTÓNIÁS?

Izotóniás azt jelenti, hogy a szervezetünk számára megfelelő mennyiségben és arányban tartalmaz ásványi anyagokat (nátrium, kálium, magnézium, kalcium, klór), valamint gyorsan felszívódó szénhidrátot (4-8%). Találkozhatunk még hipotóniás és hipertóniás italokkal is. Előbbiben a „hypo” szó alacsonyabbat jelent, ezért az ilyen nevű készítményekben kevesebb az elektrolit és a szénhidrát (<4%) is. Ezzel szemben az utóbbiban a „hyper” többet jelent, tehát az olyan italokban magasabb lesz az oldott anyagok aránya.

 

HOGYAN HASZNÁLJUK ŐKET?

Sportolás közben elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás. (Bővebb tudnivalóért érdemes elolvasni a folyadékfogyasztásról szóló cikksorozatunk első, második, harmadik és negyedik részeit is.) Szervezetünk kb. 60 %-a víz, ennek akár az 1 %-os elvesztése is teljesítményromláshoz vezethet (fáradtság, állóképesség-csökkenés). Ezért nagyon fontos, hogy még a szomjúságérzet megjelenése előtt pótoljuk az elvesztett folyadékot, így megelőzve a kiszáradást és a teljesítménycsökkenést. A folyadékpótlás elsődleges eszköze a tiszta víz, ám vannak olyan élethelyzetek, amikor ez már nem elegendő. 45-60 percet meghaladó intenzív edzés (főleg nagy melegben és páratartalomban) már annyi verejtékezéssel jár, hogy nem csupán a vizet, de az elektrolitokat is pótolni kell. Ezek hiánya ugyanis szintén rontja a teljesítményünket, emellett negatív élettani folyamatokat is beindíthat. Továbbá elengedhetetlen a szénhidrátok pótlása is, ami hozzájárul a teljesítmény optimalizálásához és kitolja a fáradtságot azáltal, hogy segít stabilan tartani a vércukorszintet. Erre a célra kiválóan használhatóak az izotóniás sportitalok. Fogyasszunk el egy adagot (kb. fél liter) az edzése során egyenletesen szétosztva, nagyjából 15-20 percenként 1-2 korty mennyiségben. Hosszabb edzések esetén (1,5-2 óra fölött) természetesen többet is fogyaszthatunk, szinkronban az izzadás mértékével, valamint edzés után is alkalmasak a visszatöltésre.

Keresés