Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ezeket az élelmiszereket fogyaszd nyáron sportolás előtt vagy után, hogy hidratált maradj!

Ezeket az élelmiszereket fogyaszd nyáron sportolás előtt vagy után, hogy hidratált maradj!

Sportolás közben folyadékot veszítünk. Ez különösen igaz nyáron, amikor a nagy hőség fokozott izzadásra készteti a szervezetünket. Ilyenkor nagyon fontos a megfelelő folyadékellátottság (hidratáltság) biztosítása. Sokszor megfeledkezünk róla, hogy nem csak italokkal, de különböző élelmi anyagokkal is jelentős mennyiségű vizet tudunk bevinni. Összeszedtünk 8 olyan élelmiszert, amit magas víztartalma miatt érdemes fogyasztani sportolás előtt vagy után, a megfelelő folyadékellátottság céljából.

 

  1. Görögdinnye. Ez a hazánkban oly népszerű gyümölcs több mint 90%-os víztartalommal rendelkezik (150g görögdinnye kb. 1dl vizet tartalmaz). Magas folyadéktartalmának köszönhetően alacsony az energia sűrűsége (30kcal/100g). Ezen felül, vitaminokat (C-vitamin), ásványi anyagokat (magnézium) és a paradicsomban is nagy mennyiségben megtalálható antioxidáns vegyületet (likopint) is tartalmaz.
  2. Eper. 90% körüli víztartalmának köszönhetően szintén nagy mértékben hozzájárulhat a napi folyadékbevitelünkhöz. A dinnyéhez hasonlóan magas a vitamin-, ásványi anyag- és antioxidánstartalma, továbbá értékes rostokat tartalmaz. Számos módon felhasználhatjuk: smoothie, turmix, saláta, hideg leves is készülhet belőle. Szerencsére itthon könnyedén hozzá lehet jutni ehhez a szezonális gyümölcshöz.
  3. Őszibarack. Szintén elterjedt hazánkban. Az eperhez hasonlóan 90% körüli víztartalommal rendelkezik. C-, B- és A-vitamin tartalma mellett jó káliumforrás. Felhasználható turmixokhoz, salátákhoz, önmagában, joghurttal vagy túróval.
  4. Uborka. A tökfélék családjába tartozó uborka, hihetetlenül magas, 95% víztartalmú. Emiatt az energiatartalma is igen csekély (16kcal/100g). K-vitamin, magnézium és kálium is megtalálható benne. Jól felhasználható szendvicsekhez és salátákhoz, de főtt ételek is készíthetők belőle (pl.: leves).
  5. Salátafélék. A salátafélék az uborkához hasonló víztartalommal és energiatartalommal rendelkeznek. Továbbá nagy mennyiségű folsavat, K- és A-vitamint tartalmaznak. Nagy rosttartalmuknak köszönhetően viszonylag nagy telítő értékkel rendelkeznek, így alacsony energiatartalmú étrendben kiválóan felhasználhatók.
  6. Cukkíni. A salátafélékhez hasonlóan a cukkíni is magas víz- és rosttartalommal rendelkezik. Kiemelkedően magas a C-vitamintartalma. Számos módon felhasználható a konyhatechnológiában (körethez, leveshez, salátához).
  7. Paradicsom. Magas víztartalma (94%) mellett kiváló forrása egyéb tápanyagoknak is. Nagy mennyiségben található benne A- és C-vitamin, antioxidáns (likopin) és rost is. Nyersen és levesnek vagy szósznak elkészítve is fogyasztható. A magyar konyha fontos alapanyaga.
  8. Natúr Joghurt. Az alacsony zsírtartalmú, natúr joghurt 85% körüli víztartalommal rendelkezik, de egyéb tápanyagokban is gazdag. Magas a fehérje, kalcium, foszfor és a kálium tartalma. A probiotikus joghurtok a szervezet számára jótékony baktériumokat tartalmaznak, amelyek megtelepednek a vastagbélben és számos pozitív hatással bírnak. A hozzáadott cukor elkerülése végett tartózkodjunk az ízesített készítményektől és inkább mi magunk készítsünk gyümölcsös joghurtot házilag, ha pedig Nutri8 fehérjeport adunk hozzá – akár a tejsavó , akár a vegán  változatot - egy igazán finom, proteindús desszertet kapunk.

+ 1 TIPP: A joghurt mellett a fent említett gyümölcsöket is kombinálhatod fehérjével, remekül kiegészítik az edzés után elfogyasztott protein shake-edet. A tejsavó tartalmazza az izmok regenerációjához szükséges fehérjemennyiséget, míg a gyümölcsök szénhidráttal, folyadékkal és vitaminokkal járulnak hozzá a folyamat sikerességéhez.

Keresés