Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Aminosavak II. rész

Aminosavak II. rész

A cikksorozat előző részében az aminosavakkal kapcsolatos általános kérdésekkel foglalkoztunk. Ezúttal a leggyakoribb aminosavtartalmú étrend-kiegészítőkről és azok használatáról lesz szó.

A leggyakoribb aminosav tartalmú étrend-kiegészítő minden bizonnyal a BCAA (branched-chain amino acids: elágazó szénláncú aminosavak). Három aminosav tartozik ebbe a csoportba (leucin, izoleucin, valin). Ezek az esszenciális aminosavak találhatók meg az izomfehérjékben a legnagyobb mennyiségben. Továbbá fontos szerepet játszanak az izmok anyagcseréjében és szintézisében is. Intenzív edzés során az izmainkban mikrosérülések keletkeznek. A megfelelő aminosavellátottság gyorsítja a regenerációt és serkenti az izmok „újjáépülését” ezáltal csökkentve a másnapi fáradtságot és izomfájdalmat. Ezen felül egyfajta „védő” funkciója is van. Hosszú, intenzív edzés során a szervezet képes lebontani saját fehérjéit, hogy cukrot állítson elő és így biztosítsa a szervezet számára szükséges vércukorszintet. Ez a folyamat azonban megfelelő tápanyagellátottsággal megelőzhető. Ajánlott edzés előtt vagy közben fogyasztani.

 

A következő gyakran alkalmazott étrend-kiegészítő, amiről fontos szót ejteni, az a Glutamin. Ez ugyan nem tartozik a 9 esszenciális aminosav közé, de vannak olyan élethelyzetek, amikor szervezetünk nem képes előállítani a szükséges mennyiségben. Például a rendszeres magas intenzitású edzés is tartozhat ebbe a csoportba. Ez az aminosav is nagy mennyiségben található meg az izomzatunkban. Fontos szerepet játszik a szervezetben képződő ammónia „méregtelenítésében”, és bizony egy intenzív edzés során jelentős mennyiségű ammónia keletkezik. Azáltal, hogy a glutamin segíti az ammónia elszállítását hozzájárul az izmok regenerációjához. Továbbá fontos az immunrendszer megfelelő működéséhez, és számos folyamatban kiindulási anyagként funkcionál (pl.: más aminosavak képzésében). Edzés előtt, közben és után is alkalmazható a megfelelő tápanyag ellátottság érdekében.

Keresés