Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

8 TIPP A HATÉKONY REGENERÁCIÓÉRT

8 TIPP A HATÉKONY REGENERÁCIÓÉRT

A jobb sportteljesítmény nemcsak az elvégzett edzés mennyiségétől függ. Csak akkor tudsz fejlődni és magas szintű sportteljesítményt elérni, amennyiben elég időt szánsz a regenerációra.

Íme 8 dolog, amire érdemes odafigyelned, ha tudatosan támogatni szeretnéd az edzés utáni regenerációdat.

1. Edzés utáni fehérjebevitel: Edzés közben apró sérülések keletkeznek az izmokban. Ez természetes folyamat, sőt ez adja meg a fejlődés lehetőségét, hiszen az „újjáépült” izom erősebb lesz. Ehhez azonban jó minőségű fehérjére van szükség. A közvetlenül edzés után elfogyasztott fehérje segíti az izmok regenerációját és így hozzájárul a fejlődéshez.

2. Szénhidrátfogyasztás: A szénhidrátok jelentik a szervezet elsőszámú energiaforrását. Könnyen hozzáférhetőek, de csak korlátozott mennyiségben képesek raktározódni. Egy intenzív edzés során ezek a raktárak gyorsan kiapadnak. Ahhoz, hogy a következő edzésen is jó teljesítményt tudj nyújtani, mielőbb szükséges pótolni ezeket. Ehhez a legmegfelelőbb módszer az edzést követő azonnali szénhidrátpótlás gyors-, majd lassabban felszívódó „cukrok” segítségével.

 

3. Ásványi anyagok pótlása: Izzadással nemcsak vizet, de ásványi anyagokat is veszít a szervezet. Ezek nélkülözhetetlenek a normál funkciók fenntartásához, többek között az izomműködéshez is. Érdemes külön figyelmet fordítani a nátriumra, klórra, kalciumra, magnéziumra, és a káliumra, mert ezek jelentős mennyiségben távoznak a verejtékezés során.

4. Nátrium (só) visszapótlása: A legnagyobb mennyiségben ez távozik az izzadás során, így érdemes külön odafigyelni rá. Edzés közben fogyasztva elősegíti az elfogyasztott folyadék hasznosulását, így segít megelőzni a kiszáradást.

5. Antioxidánsok bevitele: Edzés közben ártalmas oxidatív szabadgyökök keletkeznek, amelyek károsak a szervezetünkre nézve. Az antioxidáns hatású anyagok (pl.: vitaminok, ásványi anyagok) segítenek ezeknek a hatástalanításában, így hozzájárulva az egészség megőrzéséhez. Jó példa a C-vitamin, ami az egyik legfontosabb antioxidáns vegyület a szervezetünk számára, de hasonló hatása van az E-vitaminnak és a cinknek is.

6. B-vitaminok fogyasztása: A B-vitamin család tagjai fontos szerepet játszanak a makrotápanyagok (fehérjék, zsírok, szénhidrátok) anyagcseréjében és az energiatermelő folyamatokban. Szükségesek például a szénhidrátraktárak (glikogén) feltöltéséhez.

7. Igyál eleget!:  Az edzés során elvesztett folyadék pótlása az egyik legfontosabb teljesítményoptimalizáló tényező. Hiányában a vér besűrűsödik és nehezíti a szív munkáját. Nagy szerepet játszik a regenerációban is. Mindig törekedjünk a jó hidratáltsági állapot fenntartására/mielőbbi visszaállítására.

8. Idő: A regeneráció gyorsítása érdekében edzést követően a lehető leggyorsabban (maximum 30-45 percen belül) kell pótolni a felhasznált tápanyagokat. Számos kutatás bizonyítja, hogy ebben az időszakban a szervezet hatékonyabban képes visszaépíteni a szénhidrátraktárait és „újjáépíteni” a fehérjéit.

Keresés