Nutri8 - Vitamin C 1000

Nutri8 - Vitamin C 1000

1000 mg-os C-vitamin tabletta, csipkebogyóval.

Kiszerelés: 60db
Adagolás: 1 tabletta/nap

Bővebb leírás

A természetben vannak élőlények, amelyek képesek saját maguknak megszintetizálni ezen esszenciális vitamint, de nekünk, embereknek táplálkozás útján kell bejuttatnunk a C-vitamint. Ez a vízben oldódó vitamin, szinte a szervezetben mindenhol megtalálható és mindenhol fontos munkát végez el.  A C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, hozzájárul a kollagénképződéshez, amely által az erek megtarthatják normál állapotukat és működésüket illetve a normál csontozat fenntartásában is szerepet játszik.  Ezeken kívül fokozza a vas felszívódást, csökkenti a fáradtságot és kimerültséget.

 

Mik azok a vitaminok?

A vitaminok a szervezet számára esszenciális (nélkülözhetetlen) szerves anyagok. A legtöbbet testünk nem képes magától előállítani, ezért a táplálékainkkal kell bevinni őket. Vannak olyanok, amelyeket a szervezet képes szintetizálni (pl.: D-vitamin) de ehhez is szükségesek bizonyos előanyagok. Alapvetően két csoportba oszthatjuk őket. Vannak vízben (B-vitaminok és a C-vitamin) és zsírban oldódóak (D,E,K,A vitamin).

Mi a szerepük?

Energiát ugyan nem szolgáltatnak a számunkra, de mégis rengeteg folyamatban vesznek részt. Nélkülözhetetlenek az enzimek működéséhez, a növekedéshez, a csontok egészségéhez és nem utolsó sorban az a megfelelő immunvédekezéshez. Hosszasan lehetne sorolni az egyes vitaminok szerepét a szervezetben, ami szinte napról-napra bővül az új kutatásoknak köszönhetően, de az biztos, hogy az élet elképzelhetetlen lenne nélkülük.

Szükséglet?

A vitaminszükséglet függ az életkortól, nemtől, testmérettől és az egészségi állapottól (vannak olyan betegségek, amelyek rontják bizonyos vitaminok felszívódását így hiányállapotot okozhatnak). Nem csak a betegségek befolyásolhatják jelentősen a vitaminszükségletünket, hanem más fiziológiás állapotok is, ilyen például a terhesség és a szoptatás. A fokozott fizikai aktivitás, jelentős vitaminszükséglet növekedést eredményez. Egy profi sportolónak sokkal többre van szüksége, mint egy nem sportoló embernek. Ez egyértelműen indokolja a vitaminpótlás szükségességét ezeknél a sportolóknál, főleg, abban az esetben, hogyha nem táplálkozik elég változatosan (nem eszik minden nap friss zöldséget, gyümölcsöt és teljes őrlésű gabonát megfelelő mennyiségben). Ugyanakkor mértéket kell tartani, mert bizonyos vitaminok túl nagy dózisban toxikusak lehetnek. Ezért soha ne vegyünk be többet, mint a dobozon feltűntetett ajánlás.


 

Felhasznált irodalom

  • Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Táplálkozás és Tudomány hírlevél, VII. évfolyam, 8. Szám, 2006 augusztus. http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/2006_augusztus.pdf (2019 március)
  • A Sporttáplálkozás Alapjai szerk.: Dr. Figler Mária (2015) Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi kar
Vissza