Nutri8 - Vegan Recovery Drink

Nutri8 - Vegan Recovery Drink

Csokoládé-banán ízű szénhidrát, fehérje, Calci-K® és Palatinóz™ (Izomaltóz) tartalmú sportolóknak és nehéz fizikai munkát végzőknek szánt élelmiszer.

Kiszerelés: 1800g, 50g
Adagolás: 50 g/ 250 ml víz

Bővebb leírás

Mire utal a „recovery” kifejezés?

Maga a szó azt jelenti, hogy „visszatöltés” vagy „helyreállítás”. A termék neve találó, hiszen már a nevéből tudjuk, mit várhatunk tőle. Egy hosszú intenzív edzés után a szervezetünk homeosztázisa (belső egyensúlya) felborul. Folyadékot, ásványi anyagokat veszítünk, a szénhidrát raktáraink kiürülnek, alacsony lesz a vércukorszintünk, izmainkban mikro sérülések keletkeznek, és még sorolhatnánk, hogy mennyi dolog történik, ami kibillenti a szervezetet a megszokott egyensúlyából. Ez persze fájdalomhoz és fáradtsághoz vezet, de ez egy természetes folyamat. Sőt, többek között ez fogja előidézni a fejlődésünket (szuperkompenzáció), hiszen a szervezetünk megpróbál alkalmazkodni, hogy a következő nap már jobban bírja a terhelést. Ehhez nagyon fontos a megfelelő tápanyagpótlás, ugyanis ha a szervezetünk nem kap megfelelő „üzemanyagot”, nem fogja tudni újra építeni magát a következő edzésre és nem fog tudni alkalmazkodni.

Mit tartalmaz a termék?

Teljes értékű fehérjét, gyorsan és lassabban felszívódó szénhidrátokat, ásványi anyagokat (nátrium, magnézium, kalcium, kálium, foszfor), vitaminokat (például C-és B vitamin), aminosavakat és antioxidáns hatású vegyületeket (zöld kávé kivonat). Egyszóval mindent, amire a szervezetünknek szüksége van egy hosszú, intenzív edzés után, hogy regenerálódni tudjon és sikeresen készülhessen fel a következő megpróbáltatásra.

Mire kell nekem ez a rengeteg különböző anyag?

Elsőre soknak tűnhet, hogy mennyi minden van benne egyszerre. Mire jó ez a sok biológiai anyag? Szükségem van nekem minderre? Nézzük meg pontról-pontra, hogy mi, miért került bele.

Fehérje

A fehérjék rengeteg feladatot látnak el. Legfontosabb, hogy „építőelemként” funkcionálnak a szervezet felépítésében. Megtalálhatóak az izmokban, csontokban, inakban, hajban és még a körömben is. Bizonyos fehérjék szállítómolekulaként működnek a vérben és más anyagok transzportjában vesznek részt (pl.: hemoglobin - oxigénszállítás). Ezen kívül egyes hormonok is fehérjékből épülnek fel (pl.: inzulin). Enzimeink és az immunrendszerünk sem működhetne nélkülük (immunfehérjék). Edzés után fogyasztva (főleg ha szénhidrát is van mellette) hozzájárul az izomzat regenerációjához és ezzel elősegíti a fejlődést.

Szénhidrát

A szénhidrát a szervezet számára legkönnyebben hasznosítható energiaforrás. Állandóan jelen van a vérben, glükóz formájában (vércukorszint). Ez a sejtek „üzemanyaga”. Vércukorértékünk viszonylag szűk határok között mozog (egészséges emberek esetén). Ennek jelentős csökkenése (hipoglikémia) és emelkedése (hiperglikémia) is tüneteket, valamint egészségkárosodást okozhat. A legtöbb sportoló már bizonyára találkozott az alacsony vércukorszint okozta éhség, idegesség és fáradtság jeleivel. „Eléhezésnek” is szokták nevezni sportolói körökben. Súlyos esetben, kialakulhat koncentrálási zavar, homályos látás és végül akár eszméletvesztés is. Ezt megelőzendő a szervezetünk cukrot raktároz glikogén formájában, a májban és az izmainkban. Minél edzettebbek vagyunk annál többet képes eltárolni. A hosszú, intenzív edzések során elengedhetetlen a szénhidrát pótlása, mivel egy idő után a raktárak kiürülnek és a vércukorszint is esésnek indul, ami jelentős teljesítménycsökkenést fog eredményezni. Továbbá fontos, az edzést követő mielőbbi pótlás is, hogy a szervezet újra tudja építeni raktárait, hogy legyen mit felhasználni a következő alkalommal.

Ásványi anyagok, vitaminok és antioxidánsok

Ezek azok a biológiailag aktív anyagok, amelyek energiát nem szolgáltatnak a szervezet számára, de mégis létfontosságúak annak megfelelő működéséhez. A nátrium és a kálium együtt fontos szerepet játszik a folyadékháztartásban és az ingerület-átvitelben és így az izomműködésben is.  A kalcium, magnézium és a foszfor szintén részt vesz az izom- és idegműködésben valamint nélkülözhetetlenek a csontok felépítésében. Ezen kívül még számos folyamatban vesznek részt (pl.: enzimműködés), csak úgy, mint a különböző vitaminok. A B-vitamin család tagjai (B1, B2, B5) szerepet játszanak a szénhidrát, fehérje és zsír anyagcserében, míg a C és a D vitamin többek között elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez. Továbbá a C-vitamin antioxidánsként is funkcionál és semlegesíti a káros oxidatív szabadgyököket, amelyek intenzív edzés során keletkeznek a szervezetben.

 

Vissza