Nutri8 - L-Carnitine

Nutri8 - L-Carnitine

Az L-Karnitin egy antioxidáns aminosav, amelyet az emberi (és az állati) szervezet termel, és a zsírt energiává alakításában játszik fontos szerepet.

Ízek: ananász
Adagolás: 1 ampulla tartalma
Kiszerelés: 25ml (20X25 ml db/doboz)

Bővebb leírás

Az L-carnitine egy aminosav származék, amely két esszenciális aminosav kapcsolódásával keletkezik, és igaz, hogy csak azért nem lesz ez a molekula számunkra fontos mert két esszenciális aminosavból épül fel, mégis esszenciális a zsírégetéshez. Mechanizmusa nagyon egyszerű. A szervezetünkben az izomműködéshez energiára van szükség. A szervezet ezt az energiát kinyerheti a raktárokból, vagy bevitt táplálékból. Az L-carnitine egy transzportmolekulaként funkcionál a szervezetben, mivel ő lesz az a molekula, amely az energiát (jelen esetben zsírmolekulát), bejuttat az izmokba, és ott hasznosulnak. Az izommunka során, az izmok felszínéről a receptorok jelmolekulákat bocsátanak ki, amelyeket az L-carnitine észlel, és hatására hozzákapcsol egy, a szervezetben raktározódó zsírmolekulához, majd ahhoz az izomcsoporhoz szállítja, amelynek éppen szüksége van rá. Ott a zsírmolekula bejut az izomba, és hasznosul. Egy kifinomult, egyszerű, természetes és hatékony módszer. Természetesen feltehetjük a kérdést, hogy mi szükségünk van erre a molekulára, ha a szervezet is szintetizálja magának. A válasz pedig egy nagyon egyszerű képlet, minél több transzportmolekula van a szervezetben, az izmok annál több zsírt fognak hasznosítani a többi esszenciális makromolekuláink helyett.

Mi az a karnitin és mi szerepe a szervezetünkben?

A karnitin egy aminosav származék, amelyet szervezetünk egy esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosavból (lizin) képes előállítani. Normál esetben a szervezetünkben képződött karnitin mennyisége elegendő a számunkra, de vannak olyan élethelyzetek (intenzív fizikai aktivitás, szívbetegség) amikor a megtermelődött karnitin már kevésnek bizonyul és külső forrásból kell pótolni (vörös húsok, étrend kiegészítő).  Kiemelten fontos szerepet játszik a zsír anyagcserében. A karnitin egyfajta „szállítórendszerként” működve fogja bevinni a hosszú szénláncú zsírsavakat (LCT) a mitokondriumba. A mitokondrium minden eukarióta (valódi sejtmaggal rendelkező) sejtben megtalálható sejtalkotó. Feladata az energiatermelés. Elsősorban cukrot használ fel, de annak hiányában zsírokból is képes energiát előállítani. Tehát a zsírsavak a karnitin segítségével képesek bejutni a mitokondriumba ahol „elégnek” (oxidálódnak) és energia képződik belőlük ATP formájában (az ATP a sejtek „üzemanyaga”).

Mit tartalmaz még a készítmény?

Az L-karnitinen kívül más biológiailag aktív anyagokat is tartalmaz a termék a jobb hatás elérése érdekében. A króm fontos szerepet játszik a szénhidrát anyagcserében. Elősegíti az inzulin hatását. Sejtjeink csak inzulin jelenlétében képesek felvenni a glükózt (szőlőcukrot), így nagyon fontos szerepe van a vércukorszint szabályozásában. A B5 és a B6 vitamin szintén részt vesz a szénhidrát metabolizmusban, továbbá a fehérje- és zsír anyagcserében ezáltal az energiatermelésben is. A C-vitamin nélkülözhetetlen az immunrendszer normál működéséhez és a kollagén szintéziséhez. Molekuláris szinten antioxidánsként is funkcionál és semlegesíti a káros oxidatív szabadgyököket, amelyek intenzív edzés során keletkeznek a szervezetben. Továbbá segíti a vas felszívódását és a karnitin szintézisét (képződését) a szervezetben.

Mit várhatunk a terméktől?

Javíthatja a fizikai erőnlétet és az állóképességet és fokozhatja a zsírégetést. Segíti a makrotápanyagok metabolizmusát, a szervezet energia termelését és a normál vércukorszint megtartását, ezáltal hozzájárul a fáradtság és kimerültség csökkentéséhez. Támogatja az immunrendszer normál működését.

Felhasznált irodalom

  • Dr. Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat (2005), Medicina Könyvkiadó Zrt, Budapest.
  • A táplálkozástudomány alapjai, Szerk.: Prof. Dr. Figler Mária (2012) Pécsi Tudományegyetem
Vissza