L-karnitin
Feltöltve: 2019-04-24; Megtekintve: 198

L-karnitin

Mi az a karnitin és mi szerepe a szervezetünkben?

A karnitin egy aminosav származék, amelyet szervezetünk egy esszenciális (nélkülözhetetlen) aminosavból (lizin) képes előállítani. Normál esetben a szervezetünkben képződött karnitin mennyisége elegendő a számunkra, de vannak olyan élethelyzetek (intenzív fizikai aktivitás, szívbetegség) amikor a megtermelődött karnitin már kevésnek bizonyul és külső forrásból kell pótolni (vörös húsok, étrend kiegészítő).  Kiemelten fontos szerepet játszik a zsír anyagcserében. A karnitin egyfajta „szállítórendszerként” működve fogja bevinni a hosszú szénláncú zsírsavakat (LCT) a mitokondriumba. A mitokondrium minden eukarióta (valódi sejtmaggal rendelkező) sejtben megtalálható sejtalkotó. Feladata az energiatermelés. Elsősorban cukrot használ fel, de annak hiányában zsírokból is képes energiát előállítani. Tehát a zsírsavak a karnitin segítségével képesek bejutni a mitokondriumba ahol „elégnek” (oxidálódnak) és energia képződik belőlük ATP formájában (az ATP a sejtek „üzemanyaga”).

Mit tartalmaz még a készítmény?

Az L-karnitinen kívül más biológiailag aktív anyagokat is tartalmaz a termék a jobb hatás elérése érdekében. A króm fontos szerepet játszik a szénhidrát anyagcserében. Elősegíti az inzulin hatását. Sejtjeink csak inzulin jelenlétében képesek felvenni a glükózt (szőlőcukrot), így nagyon fontos szerepe van a vércukorszint szabályozásában. A B5 és a B6 vitamin szintén részt vesz a szénhidrát metabolizmusban, továbbá a fehérje- és zsír anyagcserében ezáltal az energiatermelésben is. A C-vitamin nélkülözhetetlen az immunrendszer normál működéséhez és a kollagén szintéziséhez. Molekuláris szinten antioxidánsként is funkcionál és semlegesíti a káros oxidatív szabadgyököket, amelyek intenzív edzés során keletkeznek a szervezetben. Továbbá segíti a vas felszívódását és a karnitin szintézisét (képződését) a szervezetben.

Mit várhatunk a terméktől?

Javíthatja a fizikai erőnlétet és az állóképességet és fokozhatja a zsírégetést. Segíti a makrotápanyagok metabolizmusát, a szervezet energia termelését és a normál vércukorszint megtartását, ezáltal hozzájárul a fáradtság és kimerültség csökkentéséhez. Támogatja az immunrendszer normál működését.

Felhasznált irodalom

  • Dr. Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat (2005), Medicina Könyvkiadó Zrt, Budapest.
  • A táplálkozástudomány alapjai, Szerk.: Prof. Dr. Figler Mária (2012) Pécsi Tudományegyetem