Izotóniás sportitalok
Feltöltve: 2019-04-11; Megtekintve: 312

Izotóniás sportitalok

Mitől lesz egy ital izotóniás?

Fontos különbséget tennie a piacon megtalálható sportitalok között. Manapság sokféle készítményt reklámoznak sportital néven, és ajánlják a rendszeres fizikai aktivitás mellé. Teljesen el kell különíteni az energiaitalokat. Ezek koffein tartalommal rendelkeznek, ami vízhajtó hatású, így nem alkalmasak a folyadék pótlására. Természetesen nekik is megvan a helyük és idejük a sporttáplálkozásban. Izotóniás azt jelenti, hogy a szervezetünknek megfelelő mennyiségben és arányban tartalmaz ásványi anyagokat (nátrium, kálium, magnézium, kalcium, klór) és emellett gyorsan felszívódó szénhidrátot (4-8%). Találkozhatunk még hipotóniás és hipertóniás italokkal is. A „hypo” szó alacsonyabbat jelent, így ezekben a készítményekben kevesebb az elektrolit és a szénhidrát (<4%) tartalom is. Ezzel szemben a „hyper” többet jelent, tehát ezekben magasabb lesz az oldott anyagok aránya.

Hogyan használjuk őket?

Sportolás közben elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékfogyasztás. Szervezetünk kb. 60 %-a víz, ennek akár az 1 %-os elvesztése is teljesítményromláshoz vezethet (fáradtság, állóképesség csökkenés). Ezért nagyon fontos, hogy még a szomjúságérzet megjelenése előtt pótoljuk az elvesztett folyadékot, így megelőzve a kiszáradást és teljesítménycsökkenést. A folyadékpótlás elsődleges eszköze a tiszta víz, ám vannak olyan élethelyzetek, amikor ez már nem elegendő. 45-60 percet meghaladó intenzív edzés (főleg nagy melegben és páratartalomban) már annyi verejtékezéssel jár, hogy nem csupán a vizet, de az elektrolitokat is pótolni kell. Ezek hiánya szintén rontja a teljesítményünket, emellett negatív élettani folyamatokat is beindíthat. Továbbá elengedhetetlen a szénhidrátok pótlása is, ami hozzájárul a teljesítmény optimalizálásához és kitolja a fáradtságot azáltal, hogy segít stabilan tartani a vércukor szintet. Erre a célra kiválóan használhatóak az izotóniás sportitalok. Fogyasszunk el egy adagot (kb. fél liter) az edzése során, egyenletesen szétosztva, nagyjából 15-20 percenként 1-2 korty mennyiségben. Hosszabb edzések esetén (1,5-2 óra fölött) természetesen többet is fogyaszthatunk, szinkronban az izzadás mértékével.  Edzés után is alkalmasak a visszatöltésre.


 

Felhasznált irodalom

  • A Sporttáplálkozás Alapjai szerk.: Dr. Figler Mária (2015) Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi kar
  • Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége: Táplálkozási Akadémia hírlevél; 8. Évfolyam 3. Szám 2015. Március. http://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/taplalkozasi_akademia_2015_03_hidratacio_150309.pdf

(2019 március)