BCAA
Feltöltve: 2019-04-11; Megtekintve: 208

BCAA

Mi is az a BCAA?

Branched-chain amino acids vagyis magyarul, elágazó szénláncú aminosavak. Az aminosavak a fehérjék építőkövei. Testünk fehérjéi sok-sok ilyen kis építőelemből (monomerből) tevődnek össze. Így aztán elmondhatjuk, hogy szervezetünk fehérjeszükséglete valójában aminosav szükségletet jelent, hiszen az elfogyasztott fehérjéket szervezetünk lebontja (emészti), majd az így létrejött aminosavakat fogja felhasználni saját fehérjéinek létrehozására (szintézisére). Testünk fehérjéi csupán 20 különböző aminosavból épülnek fel. Ezek közül 9 db esszenciális, ami azt jelenti, hogy a szervezet magától nem tudja előállítani, ezért mindenképpen külső forrásból (táplálékokból) kell bevinni. Legjobb természetes forrásuk az állati eredetű fehérjék (hús, tej, tojás). Ezek minden aminosavat megfelelő mennyiségben tartalmaznak, ezért elsőrendű vagy komplett fehérjéknek nevezzük őket. Ezzel szemben a növényi eredetű fehérjék általában egy vagy több esszenciális aminosavban hiányosak, ezért másodrendű vagy inkomplettnek nevezzük őket.

Mely aminosavak tartoznak ebbe a csoportba?

Leucin, izoleucin és valin. Ez a három tartozik ebbe a speciális kategóriába. Fontos szerepet játszanak az izmaink felépítésében (legnagyobb mennyiségben megtalálható aminosavak az izom fehérjékben) azok anyagcseréjében és szintézisében. A termék az aminosavakat 2:1:1 (leucin: izoleucin: valin) arányban tartalmazza. Ez azért fontos, mert az izmainkban is ilyen arányban vannak jelen. Együttes bevitelük tovább erősíti a hatásukat, hiszen funkciójuk erősen összefügg. Szervezetünk számára könnyen felhasználható formában vannak benne a készítményben. B6-vitaminnal kiegészítve még hatásosabb, mert az fontos szerepet játszik a megfelelő aminosav anyagcserében.

Mi a szerepük?

Intenzív edzések során izmainkban mikrosérülések keletkeznek. A megfelelő aminosav (főleg BCAA) ellátottság gyorsítja a regenerációt, serkenti az izom „újjáépülését” ezáltal csökkentve a másnapi fáradtságot és izomfájdalmat. Továbbá védő („izom megtartó”) szerepet is játszik. Csökkenti a hosszú, intenzív edzés hatására kialakuló izomsérüléseket és lebontást. Közismert tény, hogy hosszú edzések során szervezetünk képes lebontani saját fehérjéit (izmainkat), hogy az aminosavakból cukrot állíthasson elő.  Ezt nevezik „glükoneogenezisnek”, de ez megfelelő tápanyagpótlással megelőzhető. Edzés előtt, közben és után fogyasztott BCAA kiegészítés, hozzájárul a fent említett folyamatok megelőzéséhez és az izomzat fejlődéséhez.

Felhasznált irodalom

  • Dr. Rodler Imre: Új Tápanyagtáblázat (2005), Medicina Könyvkiadó Zrt, Budapest.
  • Howatson G., Hoad M., Goodall S., Tallent J., Bell P.G., French D. N. (2012): Exercise-induced muscle damage is reduced in resistance-trained males by branched chain amino acids: a randomized, doubleblind, placebo controlled study. Journal of the International Society of Sports Nutrition 2012,9:20.