Nutri8 - Energy Gel

Nutri8 - Energy Gel

A legelterjetebb energia pótló termék, mert kellő szénhidrát mennyiséget és ásványi anyagot tartalmaz a sportolók edzés közbeni szükségleteinek kielégítésére.

Ízek: lemon-lime
Kiszerelés: 35g
Adagolás: 1tasak / nap

Bővebb leírás

Az Energy Gel tartalmaz minden olyan alapvető elektrolitot tartalmaz, amely maximalizálja a folyadék és a szénhidrát utánpótlását.

Biztosan mindenki látott már egy hosszú távú futó- vagy triatlon verseny után szétdobált üres energia zselés zacskókat az út szélén. Nem véletlen, hiszen a hosszan tartó megterhelő fizikai aktivitás során nélkülözhetetlen a tápanyagok megfelelő pótlása. Szerencsére, ma már az elhasznált zseléket csak a kijelölt „szemetelési zónákban” lehet eldobni, de ezek a termékek akkor is nagy népszerűségnek örvendenek a sportolók körében.

Mit tartalmaz a termék?

Összetétele viszonylag egyszerű és letisztult. Egyik fő alkotóeleme a három összetevőből álló szénhidrát komplex. Az egyszerű (dextróz, fruktóz) és összetett molekulák (maltodextrin) különböző sebességgel szívódnak fel, így gyorsan és fokozatosan is energiához juttatják a szervezetünket. Sportolás közben a szénhidrátok jelentik a test elsődleges üzemanyagát, mivel ezek a legkönnyebben hozzáférhetők. A májban és az izmainkban raktározódnak glikogén formájában. Rendszeres edzéssel ugyan növelni tudjuk ezen raktárak mennyiségét, de ezek akkor is végesek lesznek. Egyénenként eltérő tehát, hogy kinek meddig tartanak ki, de még a legjobb formában lévő sportolóknál is jelentősen megcsappannak 1 óra intenzív fizikai aktivitás után. Ekkor teljesítményünk csökkeni kezd és testünk új energiaforrások után néz. Elsődlegesen a zsírokat fogja „elégetni” energiaszerzés céljából, de ha a szénhidrát raktáraink már rég kiürültek és vércukorszintünk is alacsony, akkor a szervezet saját fehérjéit fogja lebontani, hogy cukrot képezzen belőlük. Ez a folyamat a glükoneogenezis („cukor újra termelés”) amelyet sportolóként mindenképpen el kell kerülnünk, hiszen nem lehet célunk, hogy saját fehérjéinket (köztük az izmainkat is) „megetessük” a szervezetünkkel. Néhány szerv működéséhez pedig elengedhetetlen a megfelelő vércukorszint biztosítása (pl.: agy).

 

A termék tartalmaz még ezen felül koffeint és taurint is. A koffein ősidők óta használt természetes serkentő szer, amely megfelelően adagolva bizonyítottan pozitív hatással van a teljesítményünkre. Emeli a pulzust, ezáltal fokozza a keringést. Megnöveli az izmok erejét és állóképességét és ébren tart. A taurin szükséges az izmok normál működéséhez és az ásványi anyagok sejten belüli transzportjának szabályozásához. Az izmokban antioxidánsként funkcionál így segít a fizikai munka során keletkező melléktermékek eltávolítását, amelyek a fáradtságot és izomlázat okozzák. Így növeli a teljesítményt és védi az izmokat.

 

Hogyan használjuk?

A termék használható edzés előtt, a szénhidrát raktárak feltöltésére és a koffein / taurin tartalom miatt a fizikai erőnlét fokozására. Edzés közben 1 órát meghaladó intenzív fizikai aktivitás esetén az első óra után óránként 1-3 zselé fogyasztandó. Verseny előtt mindenképp teszteljük le, hogy hogyan reagál rá a szervezetünk. Bár csak annyi szénhidrátot tartalmaz, amit a testünk egyszerre képes feldolgozni, de mindenkinek más és más az emésztése, így jó ha tisztában vagyunk vele, hogy számunkra mennyi az optimális mennyiség. Ezt csak is kísérletezéssel tudhatjuk meg! Jó ötlet kombinálni más étrend kiegészítőkkel, hogy ne legyen monoton és ne unjuk rá. Kiegészíthető például energiaszeletekkel és vízzel vagy izotóniás itallal is. Mindig fordítsunk hangsúlyt a megfelelő folyadék fogyasztásra, hiszen a termék kevés vizet tartalmaz és a szervezet vízháztartása nagyban befolyásolja a teljesítményünket. A termék jellegéből adódóan könnyen adagolható és magunkkal tudjuk vinni akár futni vagy biciklizni is. Jó, ha mindig akad 1-2 tartalék a zsebünkben hátha szükség lesz rá!

 

Vissza